Waarom word ik anoniem gebeld?

Waarom word ik anoniem gebeld?

Het kan gebeuren dat je meerdere keren wordt gebeld door een onbekend nummer. Dit kan erg vervelend zijn omdat je niet weet wie diegene is die jou probeert te bereiken en of jij daar ook wel zin in hebt. Wanneer je dan besluit om toch op te nemen, kan het zo zijn dat je rare geluiden hoort of het juist helemaal stil blijft en meteen wordt opgehangen. Dit kan erg beangstigend en onprettig zijn.

Wie zit hierachter?

Er kunnen meerdere motieven zijn om iemand anoniem te bellen. Het kan ook zo zijn dat mensen hun telefoon zo hebben ingesteld dat ze altijd bellen met een afgeschermd nummer. Zo kan het dus zomaar zijn dat de persoon die jou anoniem belt, gewoon iemand is die je kent. Echter kan het ook voorkomen dat je gebeld wordt door een callcenter van een commercieel bedrijf. Die bellen namelijk regelmatig met een anoniem nummer zodat je hen niet terug kunt bellen. Dit is omdat je dan een medewerker aan de telefoon krijgt die niet weet waarom je in de eerste instantie gebeld bent. Maar de anonieme beller zou ook zomaar een stalker of een onbekend persoon kunnen zijn die je op deze manier telefonisch lastigvalt.

Wat kun je zelf doen?

Het is vrij lastig om erachter te komen wie de persoon is die jou steeds anoniem belt. Je zou contact op kunnen nemen met jouw provider. In de meeste gevallen kunnen zij namelijk wel achterhalen wie het is die jou steeds belt. Het lastige hieraan is alleen dat we in Nederland erg strenge regels hebben als het om privacy gaat. Hierdoor kunnen telefoonproviders niet zomaar alle gegevens aan jou geven. Mocht het echt uit de hand lopen en word je regelmatig lastig gevallen, kun je bijvoorbeeld een logboek maken waar je in opschrijft hoe vaak je wordt gebeld. Noteer dan de datum en het tijdstip en houd dit een tijd bij totdat je genoeg informatie hebt. Je kunt dit dan inleveren bij je provider en misschien kunnen zij je dan vertellen of je wordt gebeld door één persoon of dat het meerdere personen zijn. Ook heeft je provider de mogelijkheid om de anonieme beller voor je te blokkeren.

Als je zeker weet dat het niet gaat om iemand die je kent of om een commercieel bedrijf die jou steeds belt, raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Wanneer je dit doet, is een logboek ook weer erg belangrijk. De politie kan dan namelijk samen met jouw provider achterhalen wie je stalker is en zo maatregelen treffen.

Het bel-me-niet register

Om commerciële bedrijven te stoppen met mensen lastigvallen, is het bel-me-niet register in het leven geroepen. Het kwam namelijk erg vaak voor dat er gebeld werd rond etenstijd door bedrijven die je allerlei dingen probeerden te verkopen. Wanneer je jouw telefoonnummer registreert bij het bel-me-niet register, mogen commerciële bedrijven je niet meer bellen. Voordat ze potentiële klanten gaan bellen, zijn ze verplicht om dit register te checken of je nummer erbij staat.