Telefoonboek

Het telefoonboek, of kortweg Telefoongids, is al sinds 1874 niet meer weg te denken uit het Nederlandse leven. De laatste editie die door het bedrijf wordt uitgebracht is in 2018 en het effect ervan op mensen is nu al voelbaar met hoe snel informatie tegenwoordig veroudert.

Jarenlang was het telefoonboek een belangrijke bron voor mensen die hun telefoonnummer wilden opzoeken. De onlineversie is beschikbaar sinds 1996, maar sommige ouderen geven nog steeds de voorkeur aan een papieren versie en daarom is er nu een speciale cursus om hen te helpen bij de overgang van de ene vorm van informatie zoeken naar de andere.

Steeds vaker weggegooid

Het allereerste telefoonboek werd gepubliceerd in 1881 en bevatte 49 personen, alfabetisch gesorteerd met hun adres en telefoonnummer. Latere edities waren meer geregionaliseerd maar werden nog steeds elk jaar gratis door uw gemeente bezorgd.

Er zijn vele manieren om een gratis exemplaar van het telefoonboek te krijgen. U kunt er altijd een aanvragen na een verhuizing, bijvoorbeeld! Tegenwoordig is dit nog steeds mogelijk, maar wees je ervan bewust dat het in de meeste gemeenten niet meer automatisch met je post wordt meegestuurd en dat je er speciaal om moet vragen – wat meer werk betekent bovenop alles wat Nederlanders tegenwoordig al doen (natuurlijk als er ooit iets gemakkelijk was aan het zijn van een expat). De papieren versie kost veel te veel tijd en moeite wanneer we online toegang hebben waar iedereen ze tegelijk kan gebruiken; plus dat ze tegenwoordig zo vaak worden weggegooid omdat wie oude boeken wil laten rondslingeren?

Online

Het bedrijf DTG heeft de online telefoongids opgezet om ondernemers te helpen hun weg te vinden op het Internet. U kunt zelf kiezen of u het nummer van uw bedrijf vermeld wilt hebben, en wanneer het start – al is het maar voor één keer! De Kamer van Koophandel bepaalt vervolgens welke informatie over u moet verschijnen in deze bron waarin alle Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd zijn

Het doel achter het opzetten van een telefoonboek was dat mensen gemakkelijk klantenservicenummers konden opzoeken zonder veel moeite te hoeven doen om te zoeken op locatie binnen de steden zelf; daarnaast is er ook een gratis optie beschikbaar die vermeldingen biedt uit andere bronnen zoals Gouden Gids.

Je kunt een telefoonnummer vinden in de online Nederlandse telefoongids door naar detelefoongids.nl te gaan, waar je bovenaan je scherm twee invulblokken ziet met links voor ofwel persoonsnamen ofwel bedrijfsnamen (afhankelijk van of je iemands contactinfo zoekt). Er zijn ook filters zoals leeftijdsbereik en regio, zodat alleen die databases worden getoond die binnen die criteria beschikbaar zijn – waardoor deze bron veel overzichtelijker is dan andere soortgelijke sites!

1850

Een van de beste manieren om een telefoonnummer te vinden is op detelefoongids.nl, maar soms kun je tegen problemen aanlopen als er voor jouw gebied of stad geen nummer bij staat! Als dit gebeurt en het lijkt erop dat er geen nummers online beschikbaar zijn in een telefoongids, probeer dan oude telefoongidsen te checken in bibliotheken in de buurt waar iemand onlangs heeft gewoond (dat kan binnenkort zijn!).

06-nummers

Het is nu mogelijk om mobiele telefoonnummers op te nemen in de online telefoongids. Dit was niet altijd zo, en daarom worden ze tegenwoordig aanzienlijk minder vaak gevonden dan vaste telefoons (vooral omdat er veel minder mensen mee zijn). Daarom is besloten ook 06-telefoonnummers toe te voegen – bij het afsluiten van een nieuwe abonnementsdienst kunt u bijvoorbeeld aangeven of uw voorkeuren met betrekking tot vermeldingen in onze lijsten alleen gelden via de traditionele weg of ook via mobiele telefoons/cellulaire toestellen!