Internationale telefoonnummers

Internationale telefoonnummers

Wanneer je naar een buitenlands nummer belt, of vanuit het buitenland naar Nederland belt, moet je eerst het landnummer intoetsen dat bij het land hoort. Als dit landnummer al in het telefoonnummer is opgenomen, is dit een internationaal telefoonnummer. Het bellen van een internationaal nummer is vergelijkbaar met wanneer je binnen Nederland naar een andere regio belt. Wanneer je bijvoorbeeld van Maastricht naar Groningen belt, moet je een ander netnummer draaien omdat dit een andere regio is. Dit is wel alleen zo wanneer je naar een vast nummer belt. Je hoeft geen netnummer in te toetsen wanneer je naar een mobiel nummer belt. Bij landnummers werkt het anders dan bij regionummers. Wanneer je naar het buitenland belt, moet je namelijk altijd het landnummer intoetsen, ook wanneer je naar een mobiele telefoon belt. Een Nederlands internationaal telefoonnummer begint altijd met +31.

Landnummers per regio

Er zijn ook landen die tot verschillende regio’s horen en allemaal hetzelfde bijbehorend landnummer hebben. Deze regio’s zijn Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Europa, Oost-Europa, Australië, Azië, het Midden-Oosten en Antarctica. Binnen deze regio’s hebben alle landen een eigen landnummer, op twee uitzonderingen na. Dit zijn Canada in de regio Noord-Amerika en Kazachstan in de regio Azië. Canada heeft namelijk hetzelfde landnummer als de Verenigde Staten, namelijk +1, en Kazachstan heeft dezelfde als Rusland, namelijk +7. Het is in deze gevallen dus ook niet meteen duidelijk bij welk land het telefoonnummer hoort.

Meest gezochte landnummers

De onderstaande telefoonnummers worden het meeste gezocht in ons land. België en Duitsland worden zoals je ziet het vaakst opgezocht. Dat is vrij logisch als je bekijkt hoeveel bedrijven handel drijven met onze buurlanden. Deze bedrijven moeten natuurlijk vaak naar elkaar bellen en dus een internationaal nummer gebruiken. Je kunt natuurlijk ook voor een persoonlijke reden naar een ander land bellen, bijvoorbeeld wanneer daar vrienden of familie wonen. Daarnaast kun je ook naar het buitenland bellen wanneer je een vakantie wilt boeken en dit telefonisch moet. Naast de landen om ons heen, wordt het landnummer van de Verenigde Staten ook redelijk vaak opgezocht. Hieronder zie je een lijstje met de landnummers waar het meest naar gezocht wordt vanuit Nederland.


1. Duitsland 049 (+49)
2. België 0032 (+32)
3. Engeland  0044 (+44)
4. Frankrijk  0033 (+33)
5. Verenigde Staten 001 (+1)
6. Italië 0039 (+39)
7. Oostenrijk 0043 (+43)
8. Spanje 0034 (+34)
9. Canada 001 (+1)
10. Nederland 0031 (+31)

Gratis internationale telefoonnummers (UIFN)

Je hebt ‘gewone’ internationale telefoonnummers, maar er zijn ook gratis internationale nummers. Dit zijn bijvoorbeeld UIFN-nummers of +800 nummers. Voor een bedrijf is het erg fijn om bereikbaar te kunnen zijn op zo’n gratis nummer, zeker wanneer je actief bent in verschillende landen. Je kunt zo’n internationaal nummer dan zelf aanvragen en samenstellen. Uiteraard mag je het ook gewoon kiezen voor een landelijk, regionaal nummer. Soms kan dit handig zijn, want het zorgt voor vertrouwen bij klanten, maar je bent op deze manier wel minder herkenbaar voor buitenlandse klanten.

Een UIFN-nummer is ook erg geschikt voor reclames. Klanten in je eigen land kunnen dan wel denken dat je niet bereikbaar bent voor hen, omdat niet iedereen weet wat een internationaal UIFN-nummer inhoudt. Mocht je hiervoor kiezen, is het dus belangrijk dat je duidelijk maakt dat het om een internationaal telefoonnummer gaat dat gebeld kan worden vanaf overal op de wereld. Het fijne hiervan is dat je op deze manier maar één telefoonnummer nodig hebt voor al je klanten.